Чиї внутрішньобудинкові системи і хто про них має дбати?

     Це болюче питання співвласників багатоквартирних житлових будинків вимагає певного роз’яснення: хто має здійснювати технічне обслуговування, поточний ремонт і  ліквідовувати аварійні ситуації, що виникають під час експлуатації внутрішньобудинкових систем.

    За останні роки не змовкають розмови щодо жалюгідного стану внутрішньобудинкових систем. Велика кількість житлових багатоповерхівок опинилися в такому стані, що житлово-експлуатаційні та балансоутримуючі організації в минулому та управляючі організації нині, разом із ОСББ та обслуговуючими організаціями просто відмовляються надалі наводити лад із вкрай занедбаними внутрішньобудинковими системами. Будинки потребують докорінного капітального ремонту систем, бо надалі латати зношені труби стає практично нереальним – все знищене іржею.

   На ці запитання  надає  відповіді порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води «Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України № 219 від 15.08.2018 р.». Тут розроблено і затверджено Порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем. Враховуючи те, що рішенням Уряду України все внутрішньобудинкове господарство, що складають теплові, водо- і каналізаційні та електричні мережі, ліфти чи встановлені індивідуальні теплові пункти належать співвласникам багатоповерхівок, то й дбати про належний стан усіх цих внутрішньобудинкових систем мають мешканці, як співвласники. А дбайливий власник, господар, зобов’язаний турбуватися про задовільний стан належного йому майна.

      Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи  здійснює Виконавець відповідної послуги , то він  забезпечує функціонування, підтримку в робочому стані елементів внутрішньобудинкової системи відповідно до зазначених параметрів і режимів роботи  на підставі укладеного договору з власниками (співвласниками) будинку і передбачає:

— види та періодичність проведення робіт з технічного обслуговування  внутрішньобудинкових систем;

— порядок ліквідації аварійних ситуацій.

     Технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, спрямованих на підтримку справності елементів системи чи заданих параметрів та режимів роботи обладнання внутрішньобудинкових систем за допомогою огляду, налагоджування, регулювання і випробування систем, заміни швидкозношувальних елементів, заправки витратними матеріалами, змащенням тощо, та не включає обслуговування вузлів комерційного обліку.

Основними заходами технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем є такі наступні роботи:

—  визначення технічного стану внутрішньобудинкових систем;

— усунення дрібних несправностей елементів систем з метою забезпечення їх безперебійної роботи, а також попередження порушень санітарно-гігієнічних вимог до приміщень будинків, налагодження та регулювання окремих видів технічних пристроїв;

— перевірка готовності внутрішньобудинкових систем до сезонної експлуатації;

— поновлення витратних матеріалів, змащення, регулювання, перевірка справності елементів систем тощо.

    Поточний та капітальний  ремонт    внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, спрямованих на систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей інженерного обладнання   за рахунок співвласників (мешканців).

    Для більш детального ознайомлення з положеннями «Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води» слід переглянути Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ в Україні № 219 від 15.08.2018, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.09.2018 р. за № 1074/32526.